Robienie naprawdę dobrych, tradycyjnych lodów od zawsze było niebywałą sztuką i do dziś takowe pozostaje. Lody w Cafe Dolce Vita od zawsze produkowane są przez nas samych metodą rzemieślniczą (na małą skalę), a nie na skalę przemysłową. Robione są one na bieżąco w zależności od zapotrzebowania. Wszystkie lody naszej produkcji robione są wyłącznie z naturalnych produktów, świeżych i najwyższej jakości owoców. Wiele produktów, w celu uzyskania najlepszego smaku, sprowadzanych jest z zachodniej Europy.
Korzystamy przede wszystkim ze sprawdzonych, włoskich oraz własnych receptur.
W procesie produkcji używamy świeżego mleka, śmietany, jogurtu naturalnego, świeżych i mrożonych owoców. Powstają z tego lody mleczne i sorbetowe.
Produkcję lodów rozpoczynamy od przygotowania zbilansowanej bazy. Mieszanka na lody mleczne jest pasteryzowana i dojrzewa. Później dodajemy odpowiednie składniki, aby uzyskać konkretny, zamierzony smak lodów. Uzyskaną mieszankę wlewamy do frezera, z którego po kilku minutach wychodzą „miękkie lody”. Na tym etapie możemy między innymi przełożyć lody czekoladą, słynną wiśnią amarena, owocami leśnymi i włożyć do zamrażarki przechowalniczej. W ten sposób przygotowane lody trafiają do witryny.
Do deserów lodowych w celu uwydatnienia smaku i podwyższenia jakości, używamy przede wszystkim robionych przez nas polew i sosów.