Styl picia kawy

Kawa, odwieczny twórca dobrego nastroju, to jeden z najczęściej pitych napojów na świecie. Działa pobudzająco, orzeźwiająco i zwiększa sprawność myślenia.

 

Aromat nieporównywalny z żądnym innym napojem. Sposób picia kawy to element stylu życia. To, jaką kawę pijemy, w jaki sposób ją parzymy i podajemy, odzwierciedla nasze tempo życia oraz indywidualne upodobania estetyczne i smakowe. Cała sztuka picia kawy polega na tym, by się nią po prostu delektować.

 

Kawa powinna być czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość

 

Włosi poprzez słowo „kawa” rozumieją zazwyczaj espresso charakteryzujące się mocnym smakiem i aromatem. Sekret tej kawy tkwi w sposobie jej przyrządzania. Espresso najlepiej jest parzyć w ekspresie ciśnieniowym, gdzie strumień gorącej wody, pod wysokim ciśnieniem, przepuszczany jest przez świeżo zmieloną kawę. Aromatyczne espresso serwuje się w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance, wypełniając ją tylko do połowy tworząc idealną piankę na powierzchni. Filiżanka powinna być biała i najlepiej porcelanowa, gdyż biel podkreśla ciemny kolor kawowego naparu. Taką małą czarną pije się zarówno z cukrem, jak i gorzką. Wypija się ją szybko aby nie zdążyła się schłodzić. Przeważnie do espresso podaje się szklaneczkę wody. Służy ona do przepłukania ust przed każdym następnym łykiem, aby lepiej poczuć smak, a nie jak sądzą niektórzy do „złagodzenia mocy” wypitej już kawy.

 

caffe-011

 

Najbardziej popularne wersje w jakich występuje kawa:

 

Caffe (Espresso) – mocna, czarna kawa serwowana w malutkich filiżankach

Cafe ristretto (corto) – espresso z mniejszą niż normalnie ilością wody, mocniejsze od zwykłego espresso

Caffe lungo (inaczej grande lub tedesco) – espresso zwane wydłużonym, zaparzone z większą ilością wody

Caffe doppio – podwójna espresso

Caffe coretto – espresso z dodatkiem alkoholu (grappa, brandy, likier)
Caffe latte – 1/3 porcji kawy espresso i 2/3 spienionego mleka
Caffe macchiato – macchiato oznacza „nakrapiana”, espresso z niewielką ilością mleka

Caffe americano – rozcieńczona wodą kawa espresso (pochodzi z Ameryki, nazwa ta przyjęła się też we Włoszech)
Caffe con panna – kawa z bitą śmietaną

Cappuccino – składa się z równych proporcji aromatycznego espresso, ciepłego spienionego mleka i pianki

Cappuccino con panna – cappuccino z kapturkiem ze śmietanki zamiast mlecznej pianki

Cappuccino freddo – tę kawę serwuje się schłodzoną, zazwyczaj po wymieszaniu w shakerze z kawałkami lodu

Latte macchiato – składa się z trzech warstw: najniższą stanowi mleko, środkową – espresso, a najwyższą – delikatna mleczna piana

Irish coffee – gorąca kawa, cukier i whiskey (irlandzka whisky) z ubitą śmietaną

 

Kawę przygotować można na wiele sposobów, ale najlepiej podawać ją z uśmiechem.

stylpiciakawy